Karater ve Grafik LCD göstergeler standart kalıplar içerisinde çoğu projenin gereksinimlerini fazlasıyla karşılayabilir. Fakat bazı durumlarda maaliyet dezavantajı getirirler, görsel olarak ürünü benzersiz şekilde tamamlayamazlar ve tasarım esnekliğine kapalıdırlar. Bu gibi durumlarda elektronik projelerin tüm gereksinimlerini özel tasarım LCD'ler karşılar.
En basit ve en ekonomik gösterge türüdür. Enerji sayaçlarında, alarm saatlerde, dijital kontrol cihazlarında(higrometre, termometre, voltmetre vbg.), tartım cihazlarında ve benzeri birçok farklı aplikasyonda maaliyet avantajı sağlamaları ve kalibre edilebilir boyutları sebebiyle çokça kullanılırlar. Zemin aydınlatmaları ya da ortam ışığı ile kullanılabilirler. Çoğunlukla pin terminal yapısındadır. Fakat Heat-Film, Zebra konnektör ve FPC terminal gibi kullanımları da görülür.
Standart TN LCD göstergelerle benzer yapıdaki bu gösterge tipinde polarizasyon filtreleri paralel konuma getirilir ve Negatif polarizasyon sağlanır. TN göstergelerden farklı olarak STN (Super Twisted Nematic) materyal kullanılır ve LCD zemini Mavi renkte, aktif segmentler ise beyaz renktedir. STN Negatif Mavi/Beyaz göstergeler negatif polarizasyona sahip olmaları sebebiyle zemin aydınlatması (Backlight) olmadan kullanılamazlar. Standart TN göstergelere oranla görüş açıları daha geniştir. Ölçü kontrol cihazları, Asansör göstergeleri, Akaryakıt istasyonu göstergeler gibi birçok uygulamada kullanımları mevcuttur.
FSTN (Film Compensated Super Twisted Nematic) LCD göstergeler TN ve STN göstergelerden farklı olarak daha geniş görüş açısına ve daha yüksek karşıtlığa(kontrast) sahiptir. Materyal olarak STN göstergelerden farklılıkları yoktur sadece iletkenliği artırıcı karışımlar ilave edilir. Eklenen ilave filmlerle karşıtlık yükseltilir ve açısal kayıplar minimum'a indirgenir. Tartım cihazları, dijital saatler, medikal ekipmanlar, otomotiv ve benzeri uygulamalarda yoğun olarak kullanılırlar.
VATN LCD göstergeler TN materyalden farklı olarak enerji verildiğinde camlar arasında dikey ve birbirine paralel olarak konumlanır. Bu hareketleri (Vertical Alignment) görüş açısını artırmakta ve karşıtlığı(kontrast) maksimum seviyeye getirmektedir. Güçlü bir zemin aydınlatmasıyla desteklenmeleri gerekir. Bu sebeple şebekeden bağımsız sistemlerde tercih edilmezler. Termostatlar, Asansör Kabin Göstergeleri ve ölçüm cihazları gibi kozmetik kaygıların olduğu işlerde tercih edilirler.
Yakın geleceğe kadar kapasitif dokunmatik özelliği LCD üzerine eklenen kapasitif dokunmatik katmanı ile ya da LCD alanı dışında ürün gövdesine eklenen kapasitif referans farklarını algılayan halkalar ile yapılmaktaydı. Artık COG sürücü devreleri sadece LCD sürmenin dışında ilave olarak segmentlerden gelen kapasitif dokunma olayını da algılayabilmektedir. Özel olarak geliştirilen bu sürücü devreleri ile LCD camı üzerine işlenen dokunmatik alanlar sürücü devresi tarafından okunabilmekte. Bu sayede LCD yüzeyine ilave bir katmana gerek kalmaksızın dokunmatik fonksiyonu eklenebilmektedir. Oda termostatları, Asansör kabin göstergeleri, İnvertörler, Beyaz eşyalar ve küçük ev aletleri gibi birçok uygulamada tercih edilirler.
Yoğun matrix karakter ya da yüksek çözünürlüklü grafik alanların kullanılması LCD göstergelerde COG/COB sürücü devrelerinin kullanılmasını zorunlu kılmıştır. Yüksek çözünürlüklü alanların pin sayısını artırması ve daha hızlı arge talepleri kullanıcıları sürücü ihtiva eden göstergeleri kullanmaya itmiştir. I2C, SPI gibi seri iletişimi mümkün hale getiren bu tip göstergeler gaz ve su sayaçları gibi uygulamalarda yoğun olarak kullanılırlar
LCD ekranlar pasif ekran teknolojisi prensibine göre çalışmaktadır. Tek başlarına ışık yayamayacakları için arkalarına konulan arka ışık yardımıyla ya da ortamdaki doğal ışığın yansımasıyla görsel bilgi verirler. Bu nedenle özellikle enerjinin sınırlı ya da şebekeden bağımsız olan uygulamalarda (ölçü aletleri, saatler, sayaçlar, termostatlar vb.) kullanımları diğer alanlara göre daha yoğundur.
LCD Ekranlar temelde iki şeffaf cam levha arasına yerleştirilmiş sıvı kristal malzemeden oluşur. Bu yapıya LCD camlarının dış yüzeyine iliştirilmiş polarizasyon filtreleri eşlik eder. Görsel tasarım ve görsel tasarımdaki segmentlere giden yollar LCD camının iç yüzeyine iletken bir polimer ile işlenir. İletken polimer yollar üzerinden segmentlere enerji uygulandığında (3.3V/5V) cam aralığındaki likit kristal materyal ışığı manipüle edecek şekilde manyetize olur ve burgu pozisyonundan dikey olarak yan yana konumlanır. Görüntüyü oluşturan temel iş polarize filmler arasında konum değiştiren kristallerin ışığı perdelemesi ve serbest bırakmasıdır.
Tüm özel tasarım LCD gösterge talepleriniz için info@signal.com.tr mail adresine mesaj gönderebilirsiniz.